Колаборантка з Вовчанська очолювала кадровий підрозділ окупаційної адміністрації під час тимчасової окупації. Тепер їй загрожує довічне ув'язнення, повідомив речник обласного управління Служби безпеки України Владислав Абдула.

За даними СБУ, зрадницею виявилася 40-річна жителька Вовчанська. До повномасштабного вторгнення Росії вона працювала на різних посадах в органах державної влади району. 

У 2022 році, коли місто окупували, жінка добровільно перейшла на бік ворога і обійняла посаду в окупаційній філії районного "центру зайнятості". Її обов'язки включали організацію функціонування владної вертикалі незаконних органів держави-агресора. Крім того, вона проводила для підлеглих "курси підвищення кваліфікації" з нормативної бази РФ та консультувала "роботодавців" відповідно до російського законодавства.

За вказівкою окупантів зрадниця брала участь у складанні програм зайнятості населення та соціально-економічного розвитку Вовчанського району. Вона також готувала викривлену інформацію для російських ЗМІ про нібито "соцзахист" безробітних з боку окупаційної влади.

Напередодні контрнаступу Сил оборони України у 2022 році підозрювана втекла на територію РФ, де наразі переховується від слідства. Вирішується питання про оголошення її в розшук.

СБУ заочно повідомила фігурантці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

За ці злочини їй загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.