У харківському метро досі живуть люди. Як розповіла "Суспільному" віце-мер Світлана Горбунова-Рубан, їм пропонують повернутися додому чи оселитися у гуртожитку.

За її словами, навесні у метро від обстрілів ховалися близько 5 тис. людей. У грудні на станції "Героїв Праці" жили 53 особи, ще близько 40 - на станції "23 серпня".

Харків'янка Яна Євдокимова укривалася на станції "Героїв Праці" разом із дітьми 10 місяців. Тепер їй повідомили, що треба виїхати.

За словами жінки, її діти бояться обстрілів, молодша дочка взагалі не хоче виходити з метро, ​​плаче. Яна каже, що їх влаштував би варіант, при якому можна було б приходити в метро ночувати.

Прибрати намети та матраци з метро попросили і людей, які з весни постійно жили чи ночували на станції "23 серпня", розповіла інша харків'янка Юлія Михайленко.

Своє небажання йти з метро вона пояснює тим, що ракета з Бєлгорода до Харкова летить близько 40 секунд, і як ховатись у такій ситуації - незрозуміло.

Світлана Горбунова-Рубан розповіла, що під час повітряних тривог та масових обстрілів усі можуть ховатися у метро. Але люди, які постійно проживають на станціях, створюють незручності для пасажирів та порушують санітарні норми.

При цьому у Харкові є 2,5 тис. обладнаних укриттів. На будинках розвішані покажчики.

Харківське метро зупинилося першого дня повномасштабного вторгнення РФ, 24 лютого, і служило харків'янам як укриття. Тоді в метрополітен організували підвіз продуктів, гарячих обідів, води та ліків. Там працювали дитячі аніматори, проходили концерти. На деяких станціях організували навчання школярів.

Навесні людей, які ховалися в метро від обстрілу, почали розселяти до гуртожитків. Це робилося для того, щоб підготувати підземку до запуску. 24 травня метро у Харкові відновило роботу.