Харків'янка Олена Дебела втратила двох немовлят під час пологів. Тепер вона добивається суду над лікарями, пише “Суспільне”.

У 2023 році 38-річна жінка завагітніла двійнею. Це була перша вагітність Олени. За її словами, вона проходила усі призначені обстеження й здавала аналізи. До 33-го тижня лікарі не бачили проблем із розвитком вагітності. 

"Двійня - ми з чоловіком, звичайно, зраділи. Мені порадили лікаря знайомі у 6-й поліклініці у жіночій консультації. Сказали, що гарний лікар. Я була ним задоволена, його ставленням. Він завжди переживав", - розповіла Олена.

За її оцінкою, вагітність протікала без ускладнень.

"Я не лежала на збереженні, у мене не було загроз, ходила спокійна, як удав. Була розмова із лікарем, що він мене покладе на збереження на 32-34 тижні. Потім дивиться: все добре, і більше ця тема не підіймалася. На 28 та 32 тижні я лежала у 2-му пологовому із легкою формою прееклампсії", - розповіла жінка.

Прееклампсія - мультисистемний патологічний стан, що виникає в другій половині вагітності. 

За словами Олени, у пологовому будинку №2, де вона збиралася народжувати, під час вагітності лікарі проблем не бачили: після останніх обстежень сказали приходити на 37-му тижні. Але коли жінка прийшла у зазначений час, виявилося, що одна дитина померла в утробі.

"Я зібрала речі. 8 липня мене чоловік відвіз до 2-го пологового будинку. Я поступила, оформили до палати. Мене подивилися - все добре, повели на УЗД. Подивилися УЗД - у них одразу змінилися вирази облич. Я кажу: "Щось не так?". Вони мовчать. Викликали швидку, зібрали речі й відправили до 4-го пологового (міського перинатального центру - SQ)", — згадує Олена.

Згідно з документами, на 33 тижні дитина була жива. Жінка каже, все у неї було нормально, вага була майже 1600 г.

"Після цього у неї почався процес замирання, вона поступово помирала. УЗД ніхто не робив. Вони поставили живій доньці діагноз "брадикардія” - не більш як 90 ударів серця на хвилину. Виходить, вона помирала вже. За словами патологоанатома, менша дитина померла за 5 - 14 днів до УЗД. Тобто, я могла два тижні ходити із мертвою дитиною”, - розказала жінка.

Кесарів розтин, розповідає породілля, їй робили у міському перинатальному центрі. Коли прийшла до тями після пологів, лікарі повідомили, що друга дочка теж померла.

Жінка звернулася до поліції: вона вважає, що втратила дітей через помилки лікарів.

"Я повністю довіряла професійності лікарів. Тим більше, що я не до одного лікаря ходила. Я радилася, все було нормально. Але ось так всі впустили цей момент. Мені ніхто навіть не подзвонив, не поцікавився: "Що ви, як ви?" Строк кримінальний може бути, але це малоймовірно. Тут хоча б ці люди втратили свої посади", - говорить Олена.

Речник обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив, що слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею “Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником”. За його словами, підозрюваних у справі на даний час немає, допити свідків будуть призначені після проведення експертиз. 29 серпня прокурори та слідчі призначили судово-медичну експертизу для встановлення обставин загибелі двох дітей.

Заступниця мера Харкова Світлана Горбунова-Рубан повідомила, що працює експертна комісія, яка перевіряє дії лікарів.

Адвокатка з медичного права Юлія Дузь розказала, що розслідування та судовий розгляд таких справ може тривати місяцями через великий обсяг слідчих дій, а головну роль у справі грають висновки експертиз.

Фото: Суспільне Харків/Лариса Говина