Харків чекає на постачання йодиду калію - препарату, який блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою. Про це в ефірі "Українського радіо Харків" розповів директор Департаменту охорони здоров'я Харківської ОВА Максим Хаустов.

"Нам потрібен йодид калію. Скільки прийшло, весь роздали, зараз ведуться поставки з інших міжнародних фондів, ще посилюватимемо йодид калію на всі території, особливо на деокуповані. Препарат роздають медустановам. Йодід калію - тільки для щитовидної залози. Я раджу населенню все ж таки слухати повідомлення та рекомендації цивільного захисту, що робити у такій ситуації", - розповів Хаустов.

Коли необхідно вживати йодид калію

Починати прийом профілактичної дози йодиду калію необхідно після офіційного оголошення місцевою владою про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Краще, якщо препарат вживали, щонайменше, за шість годин до надходження радіоактивної хмари. У той же час не рекомендується приймати препарат через 24 години після надходження хмари.

Як приймати препарат

  • дітям до 1 міс - 16 мг;
  • дітям від 1 місяця до 3 років - 32 мг;
  • дітям від 3 до 12 років - 62,5 мг;
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та годуючі матері - 125 мг;
  • людям віком понад 40 років калій йодид не призначають.

Медики попереджають, що приймати йодид калію безсистемно або для профілактики не можна, оскільки неправильне вживання може призвести до передозування і важких наслідків для організму.

Загроза: є чи ні

Головне управління розвідки Міноборони оцінює як "дуже високу" можливість використання Росією проти України тактичної ядерної зброї, повідомив представник ГУР Вадим Скибіцький в інтерв'ю The Guardian і назвав можливі цілі ядерного удару.

Скибицький зазначив, що тактична ядерна зброя приблизно у 100 разів потужніша, ніж ракети, які Росія досі використовувала проти України.

"Скоріш за все вони будуть націлені на місця вздовж лінії фронту з великою кількістю людей і техніки, ключові командні центри і критично важливу інфраструктуру", - сказав Скибицький.

Ризики застосування ядерної зброї з боку Росії зберігаються, але стан цього виду тактичного озброєння викликає питання. Про це розповів Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у Росії збереглися носії ядерної зброї. Водночас через непередбачуваність противника Резніков відмовився оцінити, наскільки ймовірним є його застосування проти України.

"Ризики завжди є. Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психоне. Скільки це у відсотках? Я не беруся сказати. Чи залишилися у них носії? Так, залишилися. Зброю можна донести "Іскандером", "Калібром" , літаком. Якої воно якості та стану - у мене питання", - поділися Резніков.