РФ готувала Харківську область до анексії The Washington Post у редакційному матеріалі зазначає, що для цього на окупованих територіях використовували російські пропагандистські ЗМІ.

Під час окупації Ізюма росіяни позбавили мешканців зв'язку та інтернету, натомість розповсюджуючи там свої видання - "Ізюмський телеграф" та "Харків Z". На їхніх сторінках окуупанти розповідали про "відновлення" територій, які постраждали від нібито українських військових.

"Набір російськомовних газет, наданих The Washington Post мешканцем, який сказав, що зберіг їх "для історії", малює сюрреалістичну версію подій, яка майже повністю суперечить наративу українського уряду в Києві, а також розповідам мешканців, які пережили насильницьке захоплення міста у березні", - сказано у матеріалі.

Журналісти The Washington Post зазначили, що російська газета "Харків Z" використала розмовну і навіть агресивну мову, властиву сучасним російським пропагандистським виданням.

"Пропагандистські газети показують, як російські війська намагалися скористатися інформаційним вакуумом міста під час окупації, коли мобільного зв'язку та інтернету здебільшого були відсутні. очевидно, готуючись до анексії", - зазначили у Washington Post.

Росіяни активно використовували риторику часів Другої світової війни. Наприклад, вони писали про "союзницькі сили" (для позначення підтримки "ЛНР" та "ДНР" Росією), а також "нацистів" та "фашистів" (маючи на увазі ЗСУ та українців). В одному з квітневих номерів "Харків Z" окупанти порівнювали російські бої за Донбас із битвою під Курськом 1943 року і зазначали, що вона стане битвою між російськими та американськими стратегами.

Місцеві жителі розповіли, що використали ці пропагандистські видання, щоб розпалити вогонь, зігрітися та приготувати їжу на вулиці.

Як пише Bloomberg, незважаючи на поразку своєї армії під час вересневого контрнаступу ЗСУ, Росія знову спробує захопити Харків. За даними видання, відновлення наступу на харківському та інших напрямках активно обговорюється у колах, близьких до Кремля.

Однак, за версією Bloomberg, поки що немає жодних ознак, що 300 000 "новеньких" - мобілізованих військовослужбовців РФ, погано навчених і не особливо мотивованих, - зможуть змінити ситуацію на полі бою. Військові аналітики, залучені виданням, припускають, що мобілізованих швидше за все вистачить лише для уповільнення просування військ ЗСУ.

До того ж в українських військових вже є перші російські солдати, що здалися у полон, яких Росія зараз без підготовки кидає в Харківську область.