26 серпня під час масштабної повітряної атаки з боку РФ Україна втратила перший літак F-16. Загинув і його пілот - український льотчик, випускник Харківського національного університету Повітряних сил, підполковник Олексій Месь із позивним Moonfish. Йому було 30 років. 

Олексій Месь закінчив школу із золотою медаллю, виш - з відзнакою. Він пройшов спеціальну підготовку у США для керування винищувачами F-16, які нещодавно надійшли на озброєння Повітряних сил України. Як командир ескадрильної підтримки та заступник командира операційної групи, Олексій Месь відігравав ключову роль у забезпеченні боєготовності підрозділу.

Разом зі своїм побратимом Андрієм Пільщиковим, відомим під позивним Джус, Олексій був одним з найактивніших прихильників ідеї посилення української авіації західними винищувачами. Вони невтомно працювали над тим, щоб донести важливість цього питання до керівництва країни та міжнародних партнерів.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, у день атаки українські F-16 вперше взяли участь у відбитті ракетного удару противника. Літаки продемонстрували високу ефективність, знищивши 4 крилаті ракети РФ. На жаль, під час заходу на чергову ціль зв'язок з одним з винищувачів було втрачено. Пізніше з'ясувалося, що літак зазнав катастрофи, а пілот загинув.

За попередніми даними, у своєму останньому бойовому вильоті Олексій Месь особисто збив три ворожі ракети та один безпілотник, врятувавши життя багатьох українців.

Для з'ясування причин аварії Міністерство оборони України призначило спеціальну комісію, яка працює в районі падіння літака. Українській службі "Голосу Америки" на умовах анонімності представники Повітряних Сил ЗСУ повідомили, що розглядаються різні версії катастрофи - зокрема, "дружній вогонь" своєї ППО, технічна несправність і помилка пілота, пише "Суспільне".

Побратими-льотчики, командири, підлеглі, друзі та колеги попрощалися з Олексієм Месем 29 серпня. Наказом Головнокомандувача ЗСУ йому посмертно присвоєно військове звання полковника.

В Олексія залишилися мама, батько, сестра, дружина та донька.