Харків отримав схвалення від Генштабу і фінансування на диференціацію повятряних тривог. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

За словами Терехова, місто вже отримало необхідні кошти для реалізації проєкту. Він висловив сподівання, що вже восени місто матиме власну систему сповіщення про повітряні тривоги. Мер зазначив, що після впровадження цієї системи життя в Харкові суттєво зміниться. Люди розумітимуть, коли ракети летять на Харків, а коли - на область.

Очікується, що нова система дозволить зменшити кількість тривог та надасть жителям більше впевненості у своїй безпеці. Крім того, диференційований підхід до оповіщення може сприяти більш ефективній роботі критичної інфраструктури міста та бізнесу.

Система буде працювати навіть під час вимкнення світла або блекауту.

Через частоту та тривалість повітряних тривог у Харкові, які можуть тягнутися кілька діб, місцеві мешканці поступово звикли до них, і це призвело до небезпечної тенденції ігнорування потенційних загроз. Так, повітряна тривога, оголошена 23 липня, тривала понад 50 годин, після чого відбій був лише 10 хвилин.

Про необхідність диференціювати сигнали тривоги мер заявляв ще наприкінці 2023 року. Про те, що в Харкові диференціюють тривоги, на початку 2024 року заявляв і голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.