Біля Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка встановили пересувні клумби. Про це повідомили "Харків Новини".

Ці незвичайні конструкції поєднують у собі функції озеленення та міських меблів. Кожна пересувна клумба складається з трьох основних елементів:

  • чаша для дерев та квітів;
  • резервуар для води;
  • зручне місце для сидіння;

Такі клумби створюють додаткові зелені зони в густонаселених районах. Раніше подібні конструкції з'явилися у саду Шевченка біля каскаду озер та на площі Свободи.

Міський голова Харкова Ігор Терехов розповідав, що Харкову потрібні квіти та клумби навіть під час війни. За його словами, доглянуте місто з квітами є своєрідним психологічним розвантаженням для людей та військових: саме тому важливо висаджувати квіти та облаштовувати клумби.

У 2021 році, до початку повномасштабного вторгнення, Харків був прикрашений рекордною кількістю квітів - 2 мільйони саджанців були висаджені комунальними службами по всьому місту. Війна внесла свої корективи, і в 2023 році, на другий рік конфлікту, кількість висаджених квітів зменшилася до 1,2 мільйона. На 2024 рік була запланована висадка 1,7 мільйона квітів.