У Лозовій побудують сучасну фабрику-кухню. Як пише Lozova News, Лозівська міська рада підписала договір про це з американським фондом.

Об'єкт зведуть у північній частині Лозової, в Авилівці, поруч зі зруйнованим ліцеєм №8. Тут готуватимуть здорові та збалансовані обіди для освітніх закладів трьох громад: Лозівської, Первомайської та Близнюківської.

У квітні 2023 року повідомлялося, що проєкт реалізують за кошти відомого у США мецената Говарда Баффета.

Наразі коштом місцевого бюджету звільняють майданчик під будівництво. Його загальна площа - 4 гектари. Вартість робіт - майже 7 мільйонів гривень. Підрядник подрібнює залишки будівель, будівельні відходи використовують для ремонту доріг у місті та старостинських округах.

Проєкт фабрики-кухні реалізовуватимуть комплексно, з ремонтом прилеглих автошляхів. Лозова стала другою громадою в Україні, де реалізують проєкт фабрики-кухні. Першу побудують у Бучі Київської області.

Будівництво фабрик-кухонь у Бучі та Лозовій - пілотні проєкти з реформування системи шкільного харчування, що стартувала 1 січня 2022 року і проводиться з ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. У школах почали впроваджувати меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. Одна з цілей реформаторів - привчити дітей з раннього віку до здорового харчування.