Харків очікує дуже важкий опалювальний сезон. Про це заявив мер Харкова Ігор Терехов в інтерв'ю виданню "Думка". 

23 березня 2024 року російські війська завдали серйозних ударів по енергетичній сфері. За даними Терехова, Харків не має генерації і змушений брати електрику з інших міст. 

"Неможливо входити в зиму з такою системою енергозабезпечення, тому що від енергозабезпечення залежить уся інша комунальна послуга, починаючи з водопостачання, теплопостачання. Це дуже серйозна ситуація", - заявив мер.

У Харкові планують переробити всю систему теплопостачання, а також енерго- і водопостачання. Мер повідомив, що є домовленості з урядом про субвенції міському бюджету на підготовку до опалювального сезону. Гроші спрямовуватимуть тільки на когенераційні установки та на генератори.

Когенераційні установки - це обладнання, яке виробляє і тепло, і електрику.

Планується будувати маленькі електростанції потужністю приблизно 1-3 МВТ, не більше. Ризики їх руйнування нижчі, ніж великих об'єктів.

Необхідне Харкову для відновлення опалювальної та енергетичної інфраструктури обладнання виробляється на іноземних підприємствах. Термін виготовлення - кілька місяців. Тому місто, за даними мера, вже сьогодні забронювало таке обладнання.

Також на Конференції з відновлення України, яка відбудеться в Берліні 11-12 червня, місто планує підписати угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку про виділення Харкову 25 млн євро на відновлення критичної інфраструктури.