З початку війни 218 підприємств із Харкова та області релокувались із регіону. Про це повідомили у Міністерстві економіки України у відповідь на запит "Суспільного".

Більшість підприємств із Харківщини переїхали у:

  • Львівську область – 23,9%;
  • Закарпатську область – 14,2%;
  • Хмельницьку область – 11%;
  • Чернівецьку та Івано-Франківську області – по 10,1%.

"Серед підприємств, що релокувались, найбільшу частку становлять підприємства переробної промисловості (42,42% від загальної кількості переїхали), оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та мотоциклів (35,61%), професійної, наукової та технічної діяльності (6, 82%), інформації та телекомунікацій (6,06%)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається також, що 20 підприємств, які подали заявку на релокацію, відмовилися від переїзду, а одне підприємство вже повернулося до Харкова.

За словами представників бізнесу, у Харкові сектор підприємництва просів на 70%. З міста поїхали айтішники, студенти (завдяки яким розвивався сектор девелопменту, домобудівництва, розваг, громадського харчування). Сильно постраждали й агропідприємства – вони втратили свої активи на окупованих територіях. Агросектор на звільнених територіях практично не працює: поля або заміновані або там не змогли зібрати врожай, бо були бойові дії.

Ось лише кілька відомих підприємств, які повністю чи частково виїхали із Харкова:

  • у селі Оброшине під Львовом збудують філію "Кулиничів" та створять 3 000 нових робочих місць,
  • харківське харчове підприємство "Прайм Снек" переїхало до міста Мукачева на Закарпатті,
  • харківський завод "Корум Світло Шахтаря" розпочав роботу у Волинській області,
  • локальна харківська мережа "Чудо маркет" має намір відкрити пілотний супермаркет у Луцьку Волинської області,
  • Зміївська паперова фабрика переїхала до Калуської громади під Івано-Франківськом.

Водночас Харків уже перейнявся тим, щоб після перемоги, і то й раніше, повернути собі першість у промисловості та бізнесі. Володимир Зеленський підписав відповідний закон, який передбачає пільгове оподаткування для залучення інвестицій, і Харків хоче одним із перших створити індустріальний парк. Під нього вже виділено земельну ділянку. За словами міського голови Ігоря Терехова, там у підприємців буде можливість працювати, будувати, щоб відроджувати економіку Харкова та України в цілому.