Оскільське водосховище на сході Харківської області – на межі катастрофи. Після повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України водоймище радикально обміліло – води стало у декілька разів менше, пише “Суспільне”.

Оскільське водосховище було одним із найпопулярніших місць для відпочиваючих та рибалок у Харківській області. До війни обсяг води становив 474,3 млн. кубометрів. Площа – 122,6 кв. км.

Сьогодні водоймище переживає не найкращі часи.

Село Оскол та його околиці були окуповані 6 березня. На початку весни, у розпал бойових дій, гребля на Осколі була частково підірвана. Водосховище різко обміліло.

Поблизу водоймища були позиції російських підрозділів. Після себе окупанти традиційно залишили розбиту інфраструктуру, сміття та залишки боєприпасів. Є й "автограф" на бетоні біля водосховища – "Даг 05". Це може означати, що тут були військові з Дагестану.

У якому стані гідроспоруди на Осколі, фахівцям ще треба з'ясувати. Греблю мають оглянути сапери.

"Доступу туди поки немає. Комунальне підприємство "Вода Донбасу", на балансі якого знаходиться гідроспоруда, звернулося до органів, які проводять розмінування. Поки що це питання у роботі. Розмінування ще не розпочинали. Коли дійде черга, ми точно сказати не можемо. Після розмінування буде виїзд балансоутримувача, щоб оцінити масштаб руйнувань", - розповів директор обласного Департаменту захисту довкілля Андрій Нерета.

За даними чиновника, обміліли близько 9 тис. гектарів дна. Води залишилося лише 80 млн кубометрів, у шість разів менше, ніж було раніше. Державна екологічна інспекція України оцінила збитки державі у 2,1 млрд. гривень.

"В результаті завдано шкоди водним ресурсам, зруйновано екосистему водосховища, знищено цінні види риб та інших живих водних ресурсів", - повідомляли в екоінспекції.

Експерти громадської організації "Українська природозахисна група" Валерія Колодіжна та Олексій Василюк дійшли висновку, що рослинність берегів водосховища втратила звичний гідрологічний режим і навряд чи зможе існувати як раніше.

У липні екологи повідомили, що внаслідок підриву греблі та обмелення водосховища загинули майже 2 млн риб. Значна площа дна водосховища оголилася і зазнає вітрової ерозії.

"Всі живі організми, що населяють товстий шар тепер оголеного мулу, загинуть, і це спричинить окремий пласт проблем. Більшість молодих риб і рибного населення знесло вниз за течією з водою, а достатньої площі для відновлення колишніх популяцій уже немає", - кажуть екологи. .

Чи відновлюватимуть водосховище, вирішать після його обстеження. На думку екологів, до цього питання слід підходити раціонально, щоб не відновлювати неефективну, екологічно проблемну та економічно збиткову споруду. Один із шляхів подальшого розвитку водного господарства – це звільнення річок від дамб.

"Можливо, відновлення природного русла річки Оскол - це перший свідомий крок для звільнення річок від дамб в Україні. Демонтаж греблі допоможе прискорити ухвалення рішень щодо модернізації систем водопостачання Донбасу. Але крім безперечно важливих комунікаційної та економічної функцій позбутися греблі - насамперед означає повернути в природне місце перебування десятки представників рослинного та тваринного світу. Це крок людини назустріч природі", - вважають в "Українській природозахисній групі".

7b7fee35929c8581 33cc4719554147fb 4174e678d041bd1d 50572185c01f4b43