Харків отримає ще 21 модульну котельню, їх приймуть до комунальної власності. Відповідне рішення прийняли депутати Харківської міської ради сьогодні, 28 серпня, на позачерговій сесії.

Ці котельні Харків отримає від Державної служби України з надзвичайних ситуацій безоплатно. Міський голова Ігор Терехов, коментуючи це рішення, наголосив на умовах передачі: котельні надаються без права відчуження та мають використовуватися виключно за цільовим призначенням.

Блочно-модульні котельні економічні, повністю автономні та здатні працювати навіть під час відключень світла. Потужність нових котелень варіюється від невеликих установок до об'єктів потужністю 3-8 МВт. Процес встановлення нової блочно-модульної котельні займає від 2 до 3 місяців. Кожна котельня обладнується автономним джерелом електроживлення, що гарантує безперебійну роботу навіть під час блекаутів.

Російська армія знищила генерацію електроенергії у Харкові, тому наразі місто отримує електроенергію з інших областей й впроваджує децентралізовану систему тепло-, водо- та енергопостачання. Влада повідомляла, що Харків на 100% буде з водою та теплом у разі блекаутів.

Раніше мер повідомляв, що Харків стане енергетичним "островом". До осені у місті  планують встановити 141 об'єкт, що виробляє енергію. Цього має вистачити, щоб пройти опалювальний сезон. Відомо, шо в Харкові вже встановили 34 блочно-модульні котельні замість зруйнованих обстрілами. Також у місті встановлюють й когенераційні установки (обладнання, яке виробляє і теплову, і електричну енергію; детальніше про нього - тут).