Харківська ЛГБТ-активістка, лідерка руху "ХарківПрайд" Анна Шаригіна виступила проти перейменування вулиці на честь Героя України. Шаригіна не хоче, щоб вулиці Плехановській дали ім'я загиблого "фрайкорівця" Георгія Тарасенка.

"Георгій Тарасенко організував і брав участь особисто у кількох (на моїй пам'яті - чотирьох найбільших) фізичних нападах на ЛГБТ-заходи в Харкові. Ці напади є злочинами на ґрунті ненависті: вони були скоєні не проти конкретних людей, а проти всього ЛГБТ-спільноти і повинні були служити сигналом харківській громаді, що наше місто не толерантне, інклюзивне чи дружнє. Ні за один із нападів Георгій не вибачився і не поніс відповідальності", - написала Шаригіна на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, мають бути чіткі критерії щодо того, чиїми іменами можна називати вулиці.

Пост Шаригіної викликав неоднозначну реакцію в Мережі.

Зокрема, екс-командир полку "Азов", а зараз майор ЗСУ Максим Жорін написав, що ЛГБТ-активісти "намагаються влізти зі своїм порядком - законами про одностатеві шлюби, неповагою до пам'яті про бійців - поки в країні всі адекватні люди займаються війною".

Депутат Харківської міськради Дмитро Булах, коментуючи дискусію з приводу перейменування, зазначив, що Тарасенко був специфічною людиною, але "він віддав життя за всіх нас, нашу країну. За те, щоб ми могли його сьогодні обговорювати відносно спокійно. Тому Жора гідний вулиці. Для мене гідний".

Одна з користувачів Олександра Рахматулліна в коментарях зазначила, що "завдяки таким сміливим людям, як Георгій Тарасенко, ми живемо у вільному місті, а не під окупацією. Невже в такий час так важливо розпалювати конфлікти в суспільстві? Заради хайпа? Георгія пам'ятатимуть поколіннями. Схаменіться і задумайтеся, ви хоч самій собі корисні?

Щодо ситуації з Шаригіною висловився і Дмитро Коган, у мирному житті - харківський журналіст, а тепер - військовий. У своєму Facebook він написав, що "Тарасенко віддав своє життя за всіх: жінки та чоловіки, натурали та геї. За всю Україну з її популяцією. Але Анна Шаригіна вирішила, що доречно оскаржитиме героїзм загиблого через те, що він був противником їхнього руху за рівність".

Питання про перейменування

25 березня мер Харкова Ігор Терехов анонсував перейменування вулиці Плехановської на честь командира добровольчого формування "Фрайкор" Георгія Тарасенка (позивною "Жора"). За словами Терехова, Георгій став першим добровольцем з початку повномасштабного російського вторгнення, який був удостоєний найвищої нагороди в Україні - звання Героя України (посмертно). Тарасенко загинув під час боїв за Малу Рогань.