В окремих районах Харківської області знову немає світла. За даними обленерго, приблизно з 9.30 знеструмлено частину таких громад:

▪️Мерефянська,

▪️Люботинська,

▪️Близнюківська,

▪️Кегичівська,

▪️Барвінківська,

▪️Зачепилівська,

▪️Красноградська,

▪️Зміївська.

Попередньо, електрики там не буде кілька годин. Жителям Харкова варто також запастися свічками, батарейками та пауербанками, бо якщо донедавна віялові відключення стосувалися лише області, то наступного тижня вони розпочнуться і в Харкові. Відключатимуть різні райони приблизно на 2-3 години, повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов.

У "Харківобленерго" дали роз'яснення щодо особливостей впровадження графіків аварійних відключень

Що таке графік аварійного вимкнення (ГАВ)?

Це перелік електричних адрес (вузлів електромереж), до яких можуть бути застосовані відключення у разі отримання відповідної вказівки від НЕК "Укренерго". Графік повинен бути запроваджений протягом 15 хвилин після отримання вказівки. Відключення вводяться по черзі, а не по всій області одночасно. Але порядок черг, місце та тривалість відключень контролюються та координуються НЕК "Укренерго". Це не перелік населених пунктів та вулиць, у графіку немає годин початку та завершення відключення.

Коли застосовується ГАВ?

Коли в Об'єднаній енергетичній системі України є суттєвий дефіцит електричної енергії і потрібно швидко зменшити навантаження на мережі.

Навіщо застосовувати ГАВ?

Графіки допомагають уникнути відчутних, хаотичних та масових аварійних ситуацій в електромережах.

Скільки може зайняти вимкнення?

Вимкнення може бути протягом 4 годин і повторно вводитися через 8 годин.

Що може вплинути на кількість вимкнень?

Якщо споживачі з розумінням ставитимуться до прохання енергетиків запровадити режим економії, то графіки будуть менш тривалими або їх зовсім не буде.

Чи можна опублікувати графіки у відкритих джерелах?

Ні, в період військового стану не можна поширювати будь-яку інформацію про потужності енергетичних об'єктів, їх розташування. Крім того, у такому графіку споживачам буде дуже важко зорієнтуватися.

Що ж робити споживачам?

1. Відстежувати інформацію на офіційному сайті АТ "Харківобленерго". Енергетики працюють над тим, щоб сформувати зрозумілий та зручний для споживачів список адрес, на які поширюється ГАВ.

2. Внести в розділі "Налаштування повідомлень про відключення" (банер на головній сторінці сайту "Харківобленерго") Особистого кабінету номер телефону або поштову скриньку для отримання повідомлень про відключення. Функція доступна побутовим та непобутовим споживачам.