Майже сімом тисячам пенсіонерів на тимчасово окупованих територіях Харківської області призупинили виплату пенсій. Як люди можуть отримати свої гроші, розповіла в ефірі "Українського радіо Харків" перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області Галина Баєва.

Відповідно до законодавства, якщо пенсіонер не одержує пенсію протягом шести місяців, виплата тимчасово припиняється. На тимчасово окупованих територіях Харківської області йдеться про 7000 пенсіонерів. 14 жовтня було ухвалено зміни до постанови Кабінету міністрів №162, яка регулює порядок здійснення виплати пенсій у період військового стану. Відповідно до постанови, якщо "Укрпошта" надасть відомості про те, що вона вже може доставляти пенсії на звільнені території, цим пенсіонерам виплату буде відновлено автоматично.

"Процес цей йде, але не так просто і швидко, як хотілося б. Якщо пенсіонер має можливість звернутися до сервісного центру і подати заяву на відновлення, можна приходити і подавати. Хочу запевнити одержувачів пенсій: ваші кошти є в Пенсійному фонді, з моменту неотримання пенсій вони будуть виплачені за весь час. На банківських рахунках гроші не блокуватимуться, тут немає питань. На карткові рахунки одержувачів ці кошти надходять. У ЗМІ були повідомлення про те, що банківські установи на окупованих територіях блокують ці карткові рахунки, але людина все одно має звернутися за отриманням пенсії до банкомату або банківської установи. Там вона надасть відомості про свою особу і, звичайно, рахунки будуть розблоковані", - зазначила фахівець Фонду.

Наразі Пенсійний фонд відновив роботу у: Ізюмі, Барвінково, Шевченково, Куп'янському районі, Дергачах. Відновлено роботу сервісного центру у Вовчанську – але там співробітники виходять на роботу, коли немає масованих обстрілів міста; є пункт прийому пенсіонерів у Великому Бурлуку.

"Але система Пенсійного фонду сьогодні працює так, що можна звернутися до будь-якого територіального підрозділу на всій території України, подати документи, написати заяву", - сказала Галина Баєва.

За її словами, поки не відновлено роботу Пенсійного фонду у Дворічній та Куп'янську.

Усі електронні сервіси Пенсійного фонду залишилися, а у "Дії" можна побачити своє пенсійне посвідчення. Усі послуги, які може отримати людина, якщо прийде фізично до сервісного центру, вона може отримати і за допомогою електронних сервісів та електронного підпису. Це особливо зручно для тих людей, які виїхали за межі України та не можуть особисто прийти до жодного з відділень фонду.

У Харкові та області також, як і раніше, можна оформити субсидію на період опалювального сезону, детальна інструкція про те, як це зробити, - у нашому матеріалі за посиланням.