Директора відомого в Харківській області заводу - Куп'янського молококонсервного - заарештовано за співпрацю з РФ. У СБУ повідомили, що затриманий постачав російським військам продовольство.

Підозрюваного, який також є депутатом Куп'янської районної ради, було затримано 25 жовтня. За даними силовиків, чоловік добровільно погодився співпрацювати з окупантами: він організував оптові постачання продукції зі свого молочно-консервного підприємства, розташованого у Куп'янську.

Куп'янський молочно-консервний комбінат – одне з провідних підприємств галузі регіону, працює з 1957 року. Спочатку завод виробляв згущене молоко – до 20 млн умовних банок на рік. В останні роки комбінат випускає пастеризоване молоко, сухе молоко, молочні консерви в бляшаних банках та полімерній упаковці (згущене молоко, згущені вершки з цукром), вершкове масло, сир та кисломолочні продукти під торговими марками “Заріччя”, “Молочна слобода“ та “Насолода”.

Підприємець провів незаконну перереєстрацію акціонерного товариства в окупаційній адміністрації, відкрив рахунки в одному з російських банків та перевів усі розрахункові операції компанії у рублі.

Встановлено, що лише за одним договором підприємство відвантажило у тимчасово окупований Луганськ до 20 тис. одиниць товару на суму майже мільйон гривень (в еквіваленті). Підозрюваний встиг налагодити робочі зв'язки з Міністерством економічного розвитку РФ, щоб постачати молочну продукцію на тимчасово окуповані території Донецької області.

Під час обшуків будинку у підозрюваного правоохоронці виявили:

  • документи із підтвердженнями співпраці з агресорами;
  • карти російських банків;
  • понад півмільйона рублів готівкою, отриманою злочинним шляхом.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Перевіряється причетність затриманого до збору та передачі противнику розвідувальної інформації про місця дислокації та переміщення ЗСУ на сході України.

Ще один активний помічник військ РФ може вирушити за ґрати до кінця життя. Правоохоронці передали до суду матеріали у справі навідника, який передавав супротивникові дані про об'єкти ЗСУ. Слухання пройдуть у Київському районному суді Харкова.