Харків повернув собі земельні ділянки загальною площею майже 1,4 га в центрі міста. Вони розташовані на проспекті Героїв Харкова. Про це повідомили у прокуратурі.

Історія цих ділянок бере початок у 2005 році, коли міська рада передала їх в оренду приватному товариству для будівництва ділового культурно-комерційного центру. Нормативна грошова оцінка земель складає майже 147 мільйонів гривень.

Проте за майже два десятиліття орендар не розпочав будівництво і навіть не отримав необхідні дозволи. Більше того, компанія накопичила заборгованість з орендної плати, яка на вересень 2022 року сягнула майже 1 мільйона гривень.

Ситуація ускладнювалася тим, що наявність чинних договорів оренди перешкоджала місту передати ділянки іншому, більш відповідальному забудовнику. Це гальмувало розвиток центральної частини Харкова та позбавляло місто потенційних надходжень до бюджету.

Окружна прокуратура ініціювала судовий процес щодо розірвання договорів оренди, але спочатку зазнала невдачі у судах першої та апеляційної інстанцій. Однак прокурори довели справу до Верховного Суду, який направив її на повторний розгляд.

Східний апеляційний господарський суд 26 вересня 2024 року ухвалив рішення на користь міста, скасувавши попередні судові рішення та задовольнивши позов прокурора в повному обсязі.