У Харкові Служба безпеки України викрила та притягнула до кримінальної відповідальності 57-річного місцевого жителя за пропаганду ідей "руського миру" та популяризацію радянського минулого. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Чоловік, колишній член забороненої партії ОПЗЖ, активно поширював  комуністичну символіку та виправдовував збройну агресію Росії проти України.

За даними слідства, з 2018 року підозрюваний регулярно публікував на своїй сторінці у Facebook зображення радянської символіки, включаючи герб СРСР, державні нагороди з комуністичною символікою та фотографії Йосипа Сталіна. Його діяльність не обмежувалася лише ностальгією за радянським минулим.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зловмисник почав активно виправдовувати російські удари по житлових будинках та цивільній інфраструктурі Харкова. Він поширював неправдиву інформацію про те, що українські військові нібито створюють там вогневі позиції.

Для розповсюдження кремлівської пропаганди чоловік створив групу у Viber, куди входило кілька десятків його знайомих. Там він поширював наративи про "отряды нацистов", які нібито вбивають українців, що виступають проти війни з росіянами.

Під час обшуку за місцем проживання підозрюваного правоохоронці вилучили комп'ютер та мобільний телефон із доказами протиправної діяльності. На підставі зібраних доказів чоловіку повідомлено про підозру за статтями Кримінального кодексу України (ч. 1 та ч. 2 ст. 436-1, ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 ) про поширення комуністичної символіки та виправдання збройної агресії РФ проти України.

Колаборанту загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.