Спецпідрозділ "Кракен" опублікував відео операції зі звільнення Балаклії. Це операція, з якої почався контрнаступ ЗСУ в Харківській області.

"Операція, що переламала фронт окупантів на Харківщині. Це історія нашого підрозділу. Історія нашої країни", - зазначили в"Кракені".

Спецпідрозділ "Кракен «було сформовано ветеранами полку» АЗОВ" і добровольцями в березні 2022 року в Харкові. Підрозділ названо на честь Кракена - міфічного гігантського чудовиська, що несе смерть ворогам. До Балаклійської операції бійці підрозділу брали участь у визволенні Вільхівки, Руської Лозової, Питомника Дергачівського району. У боях за Харківщину під час вересневого контрнаступу батальйон Kraken втратив дев'ятьох бійців.

Балаклію вдалося звільнити на початку вересня, звідси відкрився плацдарм для подальшого просування в Ізюмському районі. Протягом кількох днів під контроль українських сил оборони перейшли також Шевченкове, Ізюм, Куп'янськ, Вовчанськ, Великий Бурлук, Дворічна. Противник втік так швидко, що кинув в Балаклії близько 200 одиниць військової техніки, в тому числі танки, САУ і БМП.

Як розповів представник Головного управління розвідки, ще навесні було зрозуміло, що слабке місце Росії — це Балаклія. У червні стало очевидно, що наступ на Балаклійському напрямку можливий. Після звільнення в місто швидко почало повертатися життя-туди привезли гуманітарку, там запрацював зв'язок, пошта, а також став ходити рейковий автобус з Харкова.