З 25 червня влада запровадила суворі обмеження на в'їзд до населених пунктів Циркунівської громади. Заїхати можуть лише жителі з реєстрацією та ті, хто має спеціальні довідки, пише "KHARKIV Today".

Причина - безпекова ситуація через наближення бойових дій.

На півночі Харківської області наразі також заборонено проїзд до Липців, Борщової та Слобожанського.

Начальник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко пояснив, що мешканці без реєстрації можуть отримати відповідні довідки в сільраді.

Наразі робочий день місцевих установ скоротився: сільрада та ЦНАП працюють до 14:00.

Циркуни - велике село на північний схід від Харкова, воно розташоване за окружною дорогою. До війни тут проживали 6,3 тис. людей. 24 лютого 2022 року село було окуповане військами РФ і використовувалося як опорна точка для танкових атак на Харків і артилерійських обстрілів Північної Салтівки. 7 травня того ж року ЗСУ звільнили село.

Зараз Циркуни порожніють. На початку весни тут мешкало близько 4,5 тисячі людей, але зараз залишилося трохи більше 2 тисяч. Також скорочується населення й у прифронтових селах Руські та Черкаські Тишки. Звідти евакуювали майже всіх мешканців. За словами Сікаленка, там залишилось близько 120 людей похилого віку, яким волонтери регулярно доставляють необхідне. До війни в цих селах проживало понад 3000 людей.

Попри складну ситуацію, у Циркунах продовжують надавати комунальні послуги: є електропостачання, регулярно вивозиться сміття та підстригають траву.

Навесні 2023 року Циркуни потрапили в державний проєкт комплексного відновлення "краще, ніж було", проте наразі невідомо, чи буде реалізований цей проєкт в селі.

Нещодавно експрем'єр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що збирається приїхати в Циркуни. Він сказав, що захоплюється хоробрістю жителів села, і висловив упевненість у перемозі народу України.