Близько 600 експонатів врятували працівники історичного музею Харкова в перші місяці війни. А головна хранителька фондів Вікторія Буличова, пише "Суспільне", два місяці прожила в музеї.

24 лютого 2022 року Вікторія під обстрілами поїхала до музею, щоб разом із колегами ховати колекції.

"Першою частиною експозиції, яку почали розбирати, було скіфське золото, предмети зі скарбів, живопис Сергія Васильківського. Треба було повернути це у фондосховища, заховати і закрити. Крім того, ми мали зберегти комп'ютерну техніку з напрацюваннями, створеними за великий період нашим колективом. Я ходила всіма робочими приміщеннями, пакувала техніку, робила маркування на предметах, щоб вони не переплуталися", - розповіла Вікторія.

Оскільки громадський транспорт у Харкові та області не ходив, жінка до кінця квітня 2022 року прожила в музеї. Вона клала на стільці каремат, спальний мішок, а потім їй подарували надувний матрац.

Зараз у музеї залишилися кілька експонатів, решта - у сховищах. За словами Вікторії Буличової, цього року працівники Харківського історичного музею допомагають зберегти колекції в громадах області, а ще готують виставку, присвячену харків'янам героям воєнного часу.

Якби РФ окупувала Харків, музеям точно б загрожувало розорення, як це сталося, наприклад, з Ізюмським музеєм. Там окупанти забрали з музею старовинну зброю, включно з мечами. А співробітникам музею вдалося під постійними обстрілами зберегти в Ізюмі унікальне Євангеліє 1707 року.

Фото: Вікторія Буличова