Росіяни вивозять мешканців Харківської області з тимчасово окупованих територій до РФ, зокрема - за сотні кілометрів углиб країни. Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова Куп'янської військової адміністрації Андрій Канашевич.

За його словами, у тих населених пунктах Куп'янського району, які все ще окуповані, але знаходяться на відстані від лінії зіткнення, є електроенергія та газ. Люди, які залишилися в цих селах, мають можливість виїхати у бік Луганської області, зокрема, до населеного пункту Троїцьке.

Із сіл, які розташовані по лінії фронту або дуже близько до неї, люди майже всі виїхали. Як зазначив Канашевич, у цих селах – скупчення окупаційних військ, там процвітає мародерство. Окупанти вивозять меблі та все підряд із спорожнілих будинків.

"Як нам розповідали, але інформація вимагає, звичайно, перевірки, що окупаційні війська вивозили людей із прифронтових сіл до Білгорода. Деякі з цих людей поверталися до України, а деякі, за свідченнями родичів, навіть потрапили до міста Кіров РФ", - сказав Канашевич.

Кіров (колишня В'ятка) розташований у Приволжі в РФ, на відстані понад 1500 км від Білгорода.

За даними голови Куп'янської РВА, в районі залишаються під тимчасовою окупацією 60% Дворічанської громади та близько п'яти населених пунктів Петропавлівської громади. Як кілька днів тому розповіли у ХОВА, всього під окупацією на Харківщині залишається 29 населених пунктів. Ще восени на Харківщині було окуповано 30% території.