Як мешканцям Харківської області підготувати печі та котли до зими, "Українському Радіо Харків" розповів Роман Кобзар - підприємець, який займається продажем, обслуговуванням та монтажем печей та камінів.

За його словами, перед запуском опалення у приватному будинку потрібно перевірити димові канали печі, щоб убезпечити себе від нещасних випадків.

Піч та камін: правила використання

Через економію електроенергії люди частіше обирають тверде паливо. Але не всі вміють користуватись печами або роблять це правильно; особливо це стосується городян, які через війну змушені були виїхати до села.

Головне - з початком опалювального у печі перевірити димар та його канали. Печі, які топлять дровами та вугіллям, мають горизонтальні димові канали. Вони згодом забиваються попелом, тому перевіряти їх потрібно постійно. Після перевірки каналів та їх очищення можна починати топити.

Коли потрібний пічник?

Перевіряти піч самостійно не можна, тим більше якщо ви цього ніколи не робили раніше. Нехай цим візьметься пічник, який знає, що і де правильно подивитися, як правильно вичистити засмічені теплові ходи. Можна викликати приватних фахівців або людей, які монтують димарі.

Трапляються випадки, коли люди топлять піч мокрим деревом і навіть будівельним сміттям. Через це пічні ходи забиваються, попіл звужує прохід диму і це призводить до поганої тяги та задимлення будинку.

Коли піч або камін запускають, димохід у них холодний. Щоб усе працювало грамотно та було тепло, спочатку потрібно запустити димар. Для цього можна використовувати папір: вогонь з нього підніметься у верхню частину димозбірника, так холодне повітря, що знаходиться в димарі, проштовхнеться вгору і з'явиться первинна тяга. Потім можна підкласти дрова, тому запуститься процес горіння.

Дрова: які вибрати?

Якими дровами топити? Для нашої області оптимальний варіант - дуб: він калорійний, відноситься до твердих порід деревини, віддає дуже багато тепла за довгий час.

Але запам'ятайте - будь-яка деревина, що використовується в каміні або печі, має бути сухою. Багато хто, коли купує буржуйку, піч або камін, закуповує з початку сезону вологу деревину і вважає, що нормально її використовуватиме. Але з вологою деревиною горіння в каміні підтримується погано, сам камін і пічна або камінна система засмічуються і з часом можуть вийти з ладу.

Є деякі європейські виробники, які виготовляють вугільні буржуйки. Але фізика горіння вугілля та дров різна. У дровах горять гази, що виділяються при нагріванні, а у вугіллі - саме тіло. Тому купуючи дров'яну піч, ви не можете топити її вугіллям.

Старі цегляні печі можна використовувати і для вугілля, і для дров, а сучасні чавунні чи сталеві придатні лише для певного виду палива.

Минулого тижня в Україні запрацював державний сервіс "ДроваЄ". За його допомогою українські лісгоспи приймають онлайн-замовлення на дрова. Дуже просто, кілька кліків, кожен на зиму може купити дрова для себе або своїх рідних, ще й з доставкою. На одного покупця встановлено ліміт – 15 кубів дров на опалювальний сезон. Тому, щоб уникнути спекуляції діє система авторизації користувачів. У сервісі зазначили, що дрова мають ажіотажний попит, тому час очікування після оформлення замовлення може бути тривалим.

Не виключено, що на Харківщині можливий дефіцит дров. Про це повідомив заступник начальника відділу Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Шаповалов.

За його словами, в області із семи лісгоспів сьогодні працюють чотири, це:

  • Жовтневий;
  • Зміївський;
  • Чугуєво-Бабчанський;
  • Гутянський.

Ізюмський, Вовчанський та Куп'янський лісгоспи після окупації не змогли відновити роботу. Тож дефіцит дров буде в Ізюмському та Куп'янському районах, а також у Балаклійській громаді - там лісгоспи не працюють, все заміновано, ходити до лісів - неможливо.