Поліція показала "крила" КАБів - універсальний модуль планування та корекції (УМПК). Цей пристрій росіяни чіпляють до своїх авіабомб, щоб вони могли подолати більшу відстань, повідомив начальник Слідчого управління ГУНП України в Харківській області Сергій Болвінов.

УМПК був виявлений у полі на околицях Харкова, де він відокремився від бомби під час польоту.

За інформацією Болвінова, такі модулі постійно застосовуються росіянами для обстрілів Харкова та області. Експерти-вибухотехніки, які наразі досліджують знахідку, відзначають низьку якість виготовлення цих пристроїв.

УМПК дозволяє збільшити дальність польоту бомб до 100 кілометрів, що дає змогу російським військовим запускати їх з території Бєлгородської області. Через неточність наведення ці боєприпаси становлять серйозну загрозу для цивільного населення та інфраструктури, руйнуючи житлові будинки, школи, магазини та інші цивільні об'єкти.

Попередні висновки фахівців вказують на те, що основною метою використання таких боєприпасів є терор, залякування населення та спричинення жертв серед цивільних. Росіяни не переймаються точністю влучань, розраховуючи на психологічний ефект від хаотичних обстрілів міста.

Вперше по місту такими бомбами ударили у березні 2024 року. Тоді боєприпас впав на дитячому майданчику серед житлових будинків. З того моменту Харків постійно  потерпає від таких обстрілів. Лише за останні два тижні росіяни влучили у три багатоповерхівки