Мешканка Ізюма поширювала російську пропагандистську пресу під час окупації. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Правоохоронці встановили, що 46-річна уродженка Ізюма у травні 2022 року почала співпрацювати з росіянами. Вона добровільно погодилася керувати одним із відділень “Роспошти”, яке було незаконно створено на базі захопленого відділення “Укрпошти”.

Із травня до вересня 2022 року жінка отримувала в окупаційній адміністрації пачки газет “Ізюмский телеграфъ”, “Харьков Z” і “Красная звезда” та організовувала їхнє розповсюдження серед мешканців Ізюмського району через мережу поштових відділень.

За даними слідства, ці газети містили інформацію про те, що нібито РФ та її збройні сили не є ворогом України, що нібито російська влада з турботою ставиться до жителів окупованих територій і надає їм усіляку допомогу. Матеріали цих газет заперечували збройну агресію РФ проти України, нав'язували читачам негативне ставлення до української держави, недовіру до органів державної влади України та ЗСУ.

Після визволення Харківської області жінка проживала в Києві та довго переховувалася від правосуддя. Однак співробітники СБУ встановили місце її перебування та затримали.

За ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) жінці загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років.

Наразі фігурантці обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.