У Дергачівській громаді частину населених пунктів зруйновано майже на 100%. Про це в телемарафоні розповів голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко.

Дергачівська громада розташована на північ від Харкова. Вона складається з одного міста, 6 селищ, 31 села. До війни в громаді проживали майже 44 тис. осіб.

За словами Задоренко, росіяни обстрілюють територію громади ракетами «Іскандер» і КАБами. Прикордонні населені пункти обстрілюють з артилерії, танків, мінометів, а також FPV-дронами.

«Потрапляють по цивільних машинах, зокрема по тих, хто везе гуманітарну допомогу, а також по будинках місцевих жителів. Тобто фактично всі населені пункти нашої громади перебувають під обстрілами. А тип зброї залежить від відстані до кордону», - сказав В'ячеслав Задоренко.

Він повідомив, що за останні два тижні росіяни масово обстрілювали заклади культури і освіти: били по будинку культури в Козачій Лопані, дитячому садочку та школі в Проходах і Токарівці, по дитячому освітньому закладу в Дергачах.

Росіяни б'ють не тільки по цивільній забудові, а й по житлових будинках. Задоренко розповів, що був випадок, коли сім таких дронів влучили в будинок місцевої жительки. Вона тоді там перебувала зі своїм чоловіком.

Дронами росіяни б'ють по критичній інфраструктурі. Йдеться про електропідстанції та трансформатори. Потрапити туди з танка або артилерії, за оцінкою Задоренка, складно. FPV-дрон має можливість залетіти в селище, знайти потрібний трансформатор і вразити його. Як наслідок, населений пункт залишається без світла і зв'язку.