У центрі Харкова провалився асфальт. Відео опублікували очевидці в соцмережах.

Інцидент стався поруч із Сумською, на Театральній площі, яку найчастіше харків'яни називають Сквером поезії. Провал доволі глибокий, але, за попередньою інформацією, жодна машина в нього не потрапила, як це було, приміром, на Салтівці 2021 року.

На місці працювала поліція та комунальники.

Ще один провал в асфальті утворився в Харкові в середині травня - тоді це сталося через аварію на колекторі на пр. Гагаріна. Його продовжують лагодити і зараз, причому цілодобово, бо аварія виявилася масштабною. За словами комунальників, аварію на колекторі спричинили блекаути через російські обстріли. Через відключення електроенергії сталися збої в гідравлічній роботі колектора. Як наслідок - обвалення конструкцій.

Чому взагалі провалюється асфальт

1. Природа

Провали можуть виникати через взаємодію води під землею та ерозію ґрунту. Ерозія може бути спричинена вітром, зсувом або рухом води. Більшість природних провалів відбуваються в районах, де присутні великі відкладення карбонатних порід, таких як вапняк.

2. Людина

У міських районах прокладено багато підземних трубопроводів, і навіть невеликі пошкодження в цих трубах можуть пошкодити стінки та спричинити вимивання ґрунту водою. Оскільки ці процеси відбуваються під дорогами, на поверхні не завжди видно ознак підземної активності, і дорога, по суті, стає мостом над прихованою воронкою.