У Харківській області державі повернули землі історико-культурного призначення. Про це повідомили в прокуратурі.

Городище "Шеерманівське"

У 1972 році облрада взяла на державний облік об'єкт культурної спадщини - пам'ятку археології городище "Шеерманівське" ("Люботинське"). Культурний шар пам'ятки, площа якого становить 5,5 га, містить артефакти раннього залізного віку.

Однак у 2004 році цю земельну ділянку незаконно було передано в оренду приватному товариству для сільськогосподарського виробництва. Надалі між цим товариством і кінним заводом укладено договір суборенди для ведення підсобного господарства. Крім того, у 2020 році спірну земельну ділянку протиправно передано з державної у комунальну власність.

Прокуратура звернулася до суду. Господарський суд Харківської області прокуратурі відмовлено в позові. Харківська обласна прокуратура не погодилася з рішенням і подала апеляцію. Постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу прокурора задоволено.

Пам'ятка археології "Поселення Валки-ІХ"

Також у приватне користування було передано землі пам'ятки археології "Поселення Валки-ІХ", що належить до черняхівської культури ІІІ-V століття.

Встановлено, що це сталося у 2015-2016 роках. На підставі наказів органів Держгеокадастру фізичним особам було передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею понад 11 га для ведення особистого селянського господарства. Ці землі частково знаходилися в межах пам'ятки археології.

Прокурори звернулися до суду з позовом про повернення цих земель державі. Позови задоволено. Наразі одне з рішень щодо ділянки площею 5,5 га набрало законної сили.

Загалом у 2024 році прокуратурою подано 10 позовів щодо земель історико-культурного призначення загальною площею 67 га. Суди вже задовольнили 7 позовів.