У селі Обжили Подільського району на Одещині прикордонники зупинили "кортеж" з чотирьох мікроавтобусів та супроводжуючого позашляховика. Там знаходилось 47 чоловіків призовного віку з різних областей України, включаючи Харківську, які намагалися прорватися за кордон. Про це повідомили у Держприкордонній службі України.

У повідомленні йдеться, що організатори використовували телеграм-канали для пошуку "клієнтів". Вартість послуги складала від 5 до 18,5 тисяч доларів за людину. Оплата здійснювалась через криптовалютні гаманці.

Умови перевезення були небезпечними - чоловіки їхали на матрацах на підлозі автобусів протягом близько 100 км.

Наразі організаторам вручено підозри за статтею 332 КК України. Згідно з якою, такі дії караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Щодо "пассажирів" - на них складено адміністративні протоколи за статтею 204-1 КУпАП. Їм загрожує накладення штрафу від 3400 грн до 8500 грн або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

На даний момент, відповідно до законодавства про мобілізацію, всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають обов'язок протягом двох місяців актуалізувати свої персональні дані у військовому комісаріаті, центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП) або через електронний кабінет призовника. Певні категорії громадян можуть отримати відстрочку від мобілізації. Хто має право на відстрочку -  читайте у нашому матеріалі.