Мешканка Харківської області закликала людей отримувати російські паспорти. Про це розповів начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

За його словами, у селищі Великі Хутори Куп'янського району одна з мешканок не просто підтримала армію окупантів, а почала вести активну пропаганду серед односельців.

З березня 2022 року, коли військові РФ захопили селище, жінка постійно виступала з промовами та гаслами. Вона вселяла людям в окупації впевненість, що Росія тут назавжди, закликала підтримувати незаконну "адміністрацію", яку створили росіяни.

"Рупором" росіян 53-річна жінка працювала в усіх людних місцях - закликала пенсіонерів переоформляти документи за російським законодавством і отримувати пенсію в рублях. Тепер колаборантці повідомили про підозру.

Як підкреслив Болвінов, "її виступи, розмови і заклики - це кримінальний злочин, відповідати вона буде за нашими законами".

З березня 2022 року було внесено поправки до Кримінального кодексу України. Тепер за допомогу державі-агресору, її збройним формуванням, співпрацю з окупаційною адміністрацією передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі. Також засудженим можуть заборонити обіймати посади в органах влади або місцевого самоврядування терміном від 10 до 15 років.