Російські військові піддавали тортурам українських полонених під час наступу на Харків у 2024 році. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. 

Підозрювані - Олексій Кіпрін, командир 3-ї стрілецької роти 153-го танкового полку та Олексій Кучманов, старший стрілець 2-го взводу тієї ж роти - брали участь у бойових діях поблизу селища Стариця Чугуївського району в травні-червні цього року.

За даними слідства, Кіпрін, Кучманов та троє їхніх спільників захопили чотирьох українських військових. Полонених піддавали фізичному насильству: били, збивали з ніг та імітували страту, стріляючи біля їхніх голів. Кіпрін знімав все на камеру мобільного і згодом опублікував відео в інтернеті.

Обом підозрюваним висунуто звинувачення за статтею 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі обидва підозрювані перебувають за межами України, тому їм оголошено підозру заочно. Загалом, у Харківській області було найбільше катівень серед усіх регіонів України – 28.