З селища Борова Ізюмського району на Харківщині примусово евакуюватимуть сім'ї з дітьми. Відповідне рішення погоджено у звязку з безпековою ситуацією, повідомили у Мінреінтеграції.

Евакуація проводитиметься протягом 60 діб. Для цього розгорнуть приймальний і збірний пункти.

В Мінреінтеграції нагадали, що евакуація проводиться безкоштовно. Охочі виїхати з небезпечних районів можуть цілодобово звертатися на гарячу лінію Харківської ОВА за номером:

  • 0 800 339 291.

Також про бажання евакуюватися можна повідомити на гарячу лінію Мінреінтеграції за номером:

  • 1548,

написати у месенджери WhatsApp/Telegram/Viber на номер:

  • (096) 078-84-33.

Нагадаємо, рішення про примусову евакуацію родин з дітьми з селища Борова днями прийняла Рада оборони Харківської області. Як повідомив 23 жовтня в ефірі телемарафону начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, з Борівської громади потрібно евакуювати 79 дітей.

Крім того, каже Синєгубов, підлягають евакуації 9 тисяч людей з Куп’янського напрямку, з них понад 4 800 жителів - саме Куп’янської громади. Зокрема, на лівому березі річки Оскіл лишаються понад 2700 людей.

В ефірі «Суспільного» керівник Куп’янської РВА Андрій Канашевич розповів, що в рамках примусової евакуації на Куп'янщині лишилося вивезти 19 дітей. Проте, за словами Канашевича, є батьки, які категорично відмовляються евакуюватися, приховують дітей: з ними працюватиме поліція та служба у справах дітей.

"Я сподіваюсь, що у найближчий час нам удасться вмовити, тому що є батьки, які навідріз відмовляються виїжджати, кажуть, що тут безпечніше, аніж в місті Харків, наприклад, І тому відмовляються виїжджати. Але будемо залучати вже всі засоби — і поліцію, і Службу у справах дітей, щоб трошки їх мотивувати до прийняття правильного рішення", — розповів Канашевич.

Людям пропонують різні населені пункти для евакуації, не лише Харків.

Триває обов'язкова евакуація жителів і у Вовчанській громаді: звідти вивезли вже всіх дітей. Голова Вовчанської міської воєнної адміністрації Тамаз Гамбарашвілі наголосив, що батьків, які повертатимуть дітей у громаду, можуть судити та позбавити прав на дитину. Зокрема, одна справа щодо позбавлення батьківських прав вже передана до суду.