Харків'янка Алевтина Жиліна 11 років намагається отримати український паспорт і з 2023 року позивається до Державної міграційної служби. Про це пише "Суспільне".

Алевтина Жиліна народилася у Волгограді в РФ, тривалий час жила в Ростовській області, прямо на кордоні з Україною.

"Я завжди мріяла жити в Харкові, тому що я його покохала ще 1989-го року, коли тут навчалася після школи. Це кохання з кожним днем ​​все збільшується", - розповіла жінка.

В Україні Алевтина живе вже понад 20 років. Її чоловік та син служать в армії, донька – у поліції, сама Алевтина займається волонтерством.

Спочатку у жінки був вид на постійне проживання. Документи на здобуття українського громадянства Алевтіна подала до міграційної служби ще у 2013 році, але ухвалили їх лише через п'ять років. З 2018 року Алевтіна почала чекати указу президента про видачу громадянства України. До 2022 року вона мала посвідку на постійне проживання, потім їй видали тимчасове посвідчення громадянина України. У січні 2024 року термін дії посвідчення закінчився.

"Усі російські документи у мене прострочені, я їх навмисно не оновлювала, бо чекала на українське громадянство. Без документів я не можу влаштуватися на офіційну роботу, отримувати банківські послуги. Також не можу зайти в "Дію", бо там ідентифікація через банк. Україною я не можу вільно пересуватися, тому що під час перевірки документів мене не можуть ідентифікувати", - каже Алевтина Жиліна.

Міграційна служба повідомила, що у серпні 2024 року Верховна Рада продовжила дію тимчасового посвідчення громадянина України для російських громадян, які намагаються отримати український паспорт. Зміни у законодавстві дають їм право відмовитися від російського громадянства протягом року після скасування воєнного стану в Україні.

Андрій Коломійцев, адвокат Алевтини Жиліної, повідомив, що вихід із громадянства через подання декларації прямо не прописаний у законі, тому людям доводиться отримувати український паспорт через суд. За його прогнозами, справа Алевтини може тривати ще півроку.

Чому громадяни РФ не можуть отримати український паспорт

Громадянство України можна отримати так:

  • за територіальним походженням (якщо один із батьків, або дідусів/бабусь, або сестра/брат народилися або постійно проживали на території України, УРСР, ЗУНР чи УНР; наприкінці 2021 року цей список розширили, включивши туди прадідів та прабабусь);
  • 5 років прожити в Україні;
  • 2 роки одружуватися з громадянином чи громадянкою України.

Лише президент України може підписати Указ про надання громадянства або ухвалити рішення про відмову.

Але, отримуючи українське громадянство, людина отримує не український паспорт, а тимчасове посвідчення громадянина України. Протягом двох років вона має відмовитись від попереднього громадянства.

Зараз відмовитися від російського громадянства проблематично, а в деяких випадках просто нереально. Для цього потрібно подати документи до російських органів, а рішення про припинення громадянства приймає президент РФ.

Якщо протягом двох років людина, яка отримала громадянство України, не вийде з іншого - то власнику тимчасового посвідчення громадянина України скасують рішення про оформлення громадянства України.

Як альтернативу документу від РФ про припинення громадянства, передбачено декларативну відмову від попереднього громадянства. Така відмова застосовується, якщо людина є громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом, і зазнала в країні своєї цивільної належності переслідувань.

Однак того, що людина зараз живе в Україні та підтримує Україну – недостатньо. Міграційна служба не приймає декларативний вихід із російського громадянства. Щоб зберегти українське громадянство, люди змушені йти до суду. Через ці проблеми виникла спільнота громадян України з тимчасовим посвідченням громадянина.

Фото: Суспільне Харків/Валерія Ємець