Російські спецслужби вербують українців, серед яких є навіть діти. Наймолодшому із завербованих – 10 років. Про це заявив в інтерв'ю Oboz.ua прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

2024 року в Харківській області було зафіксовано десятки підпалів автомобілів військових та обладнання "Укрзалізниці". Для скоєння таких злочинів росіяни вербують навіть дітей. За даними Фільчакова, зараз ведеться досудове розслідування у семи кримінальних провадженнях за фактами таких підпалів, до яких можуть бути причетні 13 неповнолітніх та малолітніх осіб. Наймолодшому з них – 10 років. Працівники російських спецслужб знаходили дітей через Telegram і обіцяли їм гроші.

У п'яти кримінальних провадженнях шести особам повідомлено про підозру. З вересня, за оцінкою Фільчакова, намітилася тенденція зниження кількості підпалів.

Загалом протягом 2024 року правоохоронці Харківської області зареєстрували понад 40 кримінальних проваджень за фактами підпалів 37 автомобілів військовослужбовців. Ці злочини чинили люди різного віку. Найчастіше – безробітні, люди молодого віку, які таким чином намагалися заробити.

Щоб зірвати постачання техніки та боєприпасів для ЗСУ на Харківському напрямку, росіяни також замовляли підпали релейних шаф "Укрзалізниці".