Харківські майстри театральних підмостків спробують розшифрувати код української нації за допомогою музики та пластики. 24 вересня о 16 годині у Будинку актора театр 057 дає прем'єру вистави під назвою “CODE_ua”.

Створення нових сценічних робіт у прифронтовому місті – явище, що саме по собі заслуговує на увагу: воно спростовує поширене судження про те, що під час “розмови” гармат музам слід скромно мовчати.

Вистава виконана у далекій від класичних зразків стилістиці. Але людством, яке пережило епоху постмодернізму, альтернативні напрями мистецтва вже давно не сприймаються на рівні wow-ефекту. До того ж, де ще продовжуватиме театральне експериментування, як не в місті, яке прославило Леся Курбаса – одного з найяскравіших новаторів в історії українського сценічного мистецтва.

В якості художніх засобів для реалізації творчої надзавдання автори вистави обрали неодмінно чорну підлогу та нитки (декорації-павутини), що символізують пам'ять та людські артерії, якими тече багатовікова історія, що породила базові для українців духовні поняття – Земля, Любов, Гідність, Надія і Воля. Серія хореографічних, музичних та вокальних номерів покликана продемонструвати глядачеві народження, становлення, життя та боротьбу кожного з понять.

У кульмінаційній частині вистави зіткнення зі злом призводить до зародження Волі, яка поєднується із Землею, Любов'ю, Гідністю та Надією.

Перенесення сценічної дії в глядацький зал не можна віднести до розряду ноу-хау, проте навряд чи варто вважати потенціал даного художнього прийому повністю вичерпаним. Тому у фіналі, з'єднавшись у єдину павутину, п'ятеро акторів (за кількістю сутностей) переплітаються нитками з глядачами, що покликане донести до останніх один із магістральних меседжів постановки – сила в єднанні.

"Проект стане одним із способів протидії інформаційній складовій російської військової агресії та пропаганди, яка розповсюджує фейки про відсутність ідентичності українців", - упевнені творці вистави.

За задумом авторів та учасників постановки, спектакль у майбутньому зможуть побачити не лише харків'яни, а й мешканці інших українських міст та дружніх держав, у яких зараз перебувають українські громадяни.