СБУ заочно повідомила про підозру акторам із Харкова, які виправдовували агресію РФ. Про це повідомив речник обласного управління Служби безпеки Владислав Абдула.

Ланцюг подій

Ідеться про акторів театру «Время Ч» подружжя Сергія Лістунова та Дар'ю Терновську. У 2023 році вони переїхали до РФ.

За даними слідства, 47-річний чоловік розміщував на своїй сторінці в російській соціальній мережі «ВКонтакте» дописи з виправданнями російської агресії проти України та вихваляв її учасників. Він стверджував, що російсько-українська війна є нібито вимушеною жертвою в ім'я Росії та її майбутнього. Крім того, він героїзував російських військових і називав їх «цвітом нації».

43-річна жінка зі свого боку публікувала в соцмережах дописи про «укронацистів», про те, що нібито ЗСУ «вісім років бомбили Донбас» і про нібито утиски російськомовного населення в Харкові.

У прокуратурі додали, що подружжя зіграло у відеоролику для російського пропагандистського проекту, головною метою якого є висміювання українців. У кадрі актори з'являються в традиційному українському одязі, а під час однієї зі сцен виконавець чоловічої ролі одягнув на себе форму нацистської Німеччини. Розповідаючи про себе в інтерв'ю, актори заявляли, що коли перетнули кордон РФ, одразу відчули себе «вільними людьми». Вони повідомляли, що в Україні їм було морально складно перебувати через «прояви нацизму».

Експертиза підтвердила протиправний характер їхніх висловлювань.

Підозрюваним загрожує до 8 років ув'язнення.