Щоб обладнати всі харківські школи укриттями, потрібні мільярди гривень, таких коштів у держави зараз немає. Про це повідомив на брифінгу директор департаменту науки та освіти ХОВА Олексій Литвинов.

За його словами, за державними будівельними нормами, тільки на два райони - Красноградський і Богодухівський - для обладнання шкіл повноцінними укриттями потрібно близько 2 мільярдів гривень. На Харків потрібно втричі більше.

"Будь-яка людина при здоровому глузді розуміє, що таких грошей у державі немає. І в області таких грошей немає", - сказав Литвинов.

Він додав, що опрацьовуються різні варіанти, зокрема - кошти міжнародних партнерів і донорів, однак і там є складнощі через невідповідність українських будівельних норм міжнародним. Але в будь-якому разі й донорська допомога обмежена, панацеєю вона не стане.

У травні Кабмін виділив 2,5 мільярда гривень додаткової субвенції: 1,5 мільярда на організацію та будівництво бомбосховищ у школах, решту - на шкільні автобуси. Харківщина отримає найбільшу суму з усіх регіонів для таких проєктів - 225 мільйонів гривень. За словами Литвинова, ця сума справді видається великою, але якщо її розподілити, то на "більш-менш прийнятне ми не виходимо ні по Харкову, ні громадам області". Питання продовжує опрацьовуватися.

В області розглядають варіант відкриття шкіл із вересня саме в Красноградському, частині Богодухівського (колишньому Валківському) і Лозівському районах. У цих громадах не було бойових дій, вони не були окуповані, школи там не зруйновані. Що стосується Харкова, питання про навчання офлайн поки що обговорюється, але конкретних прогнозів щодо цього немає.