Терехов розповів, що до війни РФ завела до Харкова агентуру. Подробиці мер повідомив в інтерв'ю виданню "Думка".

За його словами, у місто задовго до 24 лютого минулого року було закинуто російських агентів - переодягнених військових. Цей факт з'ясувався вже із призначенням у область нового керівника СБУ.

Відомо також, що після вторгнення військові РФ рухалися на Харків у парадній формі: вони планували пройтися тут маршем і думали, що харків'яни зустрічатимуть їх із квітами.

Але цей план не спрацював завдяки бійцям 92-ї бригади та добровольцям із тероборони. Першими російський удар прийняли військові.

"У тому, що Харків вистояв, є заслуга військових та заслуга харків'ян. На той момент я бачив багато людей, які у черзі стояли, отримували зброю. Підходили жінки, записувалися в тероборону, записувалися лікарями. Кожен робив неймовірні речі", - зазначив Терехов.

Меру пропонували здати Харків. На його телефон прийшло одне смс із загальним текстом "здайте місто, здайте область". Як виявилося, таке саме повідомлення отримало й керівництво Харківської обласної військової адміністрації. На повідомлення Терехов не відповів і зараз упевнений, що його автори "загалом не розуміють ментальності харків'ян".

Терехов наголосив, що в нього навіть думок не було виїхати з міста. Вдень 24 лютого мер записав відеозвернення у районі "стекляшки", щоб харків'яни бачили, що він на місці. За словами мера, він увесь час працював: контролював, як ставлять блоки і будуються фортифікаційні споруди, вирішував питання з технікою, спілкувався з військовими.

Але все ж таки вранці 27 лютого російські ДРГ прорвалися до Харкова. Вони заїхали в місто з боку Олексіївки, пізніше з центру міста було чути звуки стрілянини; у результаті росіяни засіли у школі на вулиці Шевченка.

Терехов заявив, що невідомо, чому окупанти проривалися саме туди.

"Але спілкуючись, я розумію, що неспроста вони туди проривалися. Це була частина відхідного або запасного плану. Я хочу сказати, що наші спецпідрозділи і, царство небесне, наші герої, зокрема, фрайкоровець Георгій Тарасенко, локалізували росіян. Велика подяка нашим хлопцям. за те, що вони зробили. З російської сторони також були спецпідрозділи", - розповів Терехов.

За його словами, у школі на Шевченка відбувся історичний бій. Група російського спецназу була дуже добре підготовлена ​​та мотивована. Наші спецпідрозділи локалізували цю ситуацію та знищили окупантів.