У Харківській області нейтралізували організовану злочинну групу із представників обласної медико-соціальної експертної комісії. Під час обшуків у них вилучено понад 650 тисяч доларів, повідомив очільник СБУ Василь Малюк.

За його словами, фігуранти продавали ухилянтам фіктивні довідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я.

Злочинну групу викрили представники СБУ. Встановлено, що «схему» розробив голова однієї із міжрайонних МСЕК. До її реалізації посадовець залучив 12 спільників, серед яких були його підлеглі, очільники різних медустанов регіону та цивільні посередники.

Фігуранти фальсифікували медичну документацію «клієнтів», а організатор схеми забезпечував фіктивне рішення МСЕК про призначення групи інвалідності. Такі «послуги» коштували від 2 до 5 тисяч доларів.

Встановлено, що довідки таким чином отримали щонайменше 400 чоловіків призовного віку.

Василь Малюк зазначив, що викриття корупційних схем у медико-соціальних експертних комісіях тривають по всій Україні. За матеріалами СБУ підозри отримали 64 посадовця МСЕК. Крім того, скасовано понад 4 тисяч висновків про інвалідність.

У вечірньому зверненні 21 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що вимагає реакції правоохоронців стосовно ситуації з медико-соціальними експертними комісіями та оформленням фальшивих інвалідностей.

"Я чекаю від правоохоронців, зокрема передусім СБУ, ДБР, Офісу Генпрокурора, відповідних швидких жорстких рішень", - наголосив Володимир Зеленський.

Сьогодні, 22 жовтня, стало відомо, що подав у відставку генпрокурор України Андрій Костін - саме через ситуацію з фальшивими інвалідностями посадових осіб державних органів.

"Вважаю абсолютно правильною позицію президента щодо того, що мають бути не лише скасовані всі неправомірні рішення щодо надання інвалідностей, відповідних пенсійних та інших нарахувань, мають бути не лише чіткі законодавчі та організаційні зміни, але й персональна відповідальність. У тому числі, політична відповідальність. В даній ситуації вважаю правильним заявити про звільнення з посади Генерального прокурора", - написав Костін в офіційному телеграм-каналі Офіса генпрокурора.