Російський військовий, який під час окупації частини Харківщини катував мешканців Ізюмського району, заочно отримав 10 років ув'язнення. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними слідства, засуджений – російський військовий Максим Янголенко. На початку повномасштабного вторгнення він входив до складу угрупування бійців, що окупували Ізюмський район.

Встановлено, що Янголенко особисто брав участь у каральних акціях та незаконних обшуках домівок ізюмчан, застосовуючи фізичне та психологічне насилля. Так, на початку травня 2022 року фігурант разом з підлеглими вночі увірвався до жителя в Ізюмі та вимагав зізнатися у нібито коригуванні вогню української армії або «здати» тих, хто це робить. Не отримавши інформації, військовий почав бити ізюмчанина прикладом автомата, а після цього імітував страту чоловіка, стріляючи біля його голови.

Наступного дня Янголенко знов увірвався з підлеглими до оселі цього ізюмчанина та жорстоко побив його. Наостанок обвинувачений почав випитувати у потерпілого інформацію про власників італійських чи старовинних рушниць у місті, проте відповіді так і не отримав. Після цього злочинці обшукали маєток чоловіка та пограбували його.

Суд визнав зловмисника винним за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб) та засудив до 10 років позбавлення волі. Крім того, згідно з вироком суду військовий має сплатити потерпілому моральну шкоду в сумі 1 млн грн.

Як пояснили в прокуратурі, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання. Допоки він ухиляється від відбування покарання, призначеного за вироком суду, строки давності зупиняються.