На Харківщині можливий дефіцит дров. Про це повідомив заступник начальника відділу Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Шаповалов.

За його словами, в області із семи лісгоспів сьогодні працюють чотири, це:

  • Жовтневий;
  • Зміївський;
  • Чугуєво-Бабчанський;
  • Гутянський.

Ізюмський, Вовчанський та Куп'янський лісгоспи після окупації не змогли відновити роботу.

"Збитки трьом лісгоспам окупацією та обстрілами завдано величезних: розбита техніка - трактори й машини, постраждали будівлі та офісне обладнання. Документи були знищені. Є випадки поранень співробітників, смертельних випадків начебто не було", - розповів Шаповалов.

За інформацією Шаповлова, дефіцит дров буде в Ізюмському та Куп'янському районах, а також у Балаклійській громаді - там лісгоспи не працюють, все заміновано, ходити до лісів - неможливо.

Цього тижня в Україні запрацював державний сервіс "ДроваЄ". За його допомогою українські лісгоспи приймають онлайн-замовлення на дрова. Дуже просто, кілька кліків, кожен на зиму може купити дрова для себе або своїх рідних, ще й з доставкою. На одного покупця встановлено ліміт - 15 кубів дров на опалювальний сезон. Тому, щоб уникнути спекуляції діє система авторизації користувачів.

Щоб купити дрова, потрібно:

  • зайти на ресурс та авторизуватися через електронний цифровий підпис чи банк;
  • вказати адресу доставки дров. Система автоматично підтягне найближчі лісгоспи та продукцію, яку можна замовити. Кожен постачальник пропонуватиме той асортимент, який є в наявності;
  • визначити вид та обсяг деревини, вибрати функцію з доставкою або без;
  • оплатити замовлення, чекати на дзвінок оператора для вирішення питань з логістикою.

У сервісі зазначили, що дрова мають ажіотажний попит, тому час очікування після оформлення замовлення може бути тривалим.

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України розповіли, що "під сокиру" українські ліси ніхто не пускає. Заготівля паливних дров цього року провадиться за рахунок невикористаного ліміту заготівлі деревини за минулі роки.