Безробітний 56-річний харків'янин обіцяв чоловікам допомогу з ухиленням від призову. Про це повідомили у прокуратурі.

Зловмисник брав з "клієнтів" від 5 до 8,7 тисяч доларів, обіцяючи "вирішити питання" з військово-лікарською комісією. Крім того, обвинувачений зазначав, що додатково треба передати гроші "на допомогу" районним ТЦК в розмірі майже 60 тис. гривень. Він навіть пропонував свої "послуги" тим, хто вже мав законне право на відстрочку. Оплату чоловік вимагав переказувати на банківську картку.

Шахрай зазначав, що процес прискорення оформлення медичної документації триватиме близько двох місяців, а також запевняв, що з цією довідкою військовозобов’язаний зможе безперешкодно виїхати за кордон.

Також, обвинувачений пропонував лікарю-офтальмологу однієї з харківських лікарень "намалювати" діагноз, на підставі якого військовозобов’язаного було б визнано непридатним до проходження військової служби. Медик від такої пропозиції відмовився.

Виявилося, що підозрюваний також видавав себе за волонтера, збираючи "допомогу для ЗСУ", яка осідала в його кишенях.
Загалом на цій схемі шахрай "заробив" близько 100 тисяч гривень. Але й на цьому не зупинився.

У січні він взяв 900 доларів за обіцянку "почистити" базу даних Нацполіції від інформації про адміністративне правопорушення.

14 травня шахрая затримали на гарячому під час отримання 3500 доларів від одного з чоловіків.

За фактами шахрайства, пропозиції, одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаного з вимаганням, підкупу працівника підприємства, легалізація майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 369-2, ч. 2 ст. 369-2, ч. 1 ст. 354, ч. 1 ст. 209 КК України).

Обвинуваченому загрожує до 8 років за ґратами з конфіскацією майна.