У червні внутрішньо переміщені особи у Харкові та по всій Україні зіткнулися з затримкою виплат державної допомоги. Раніше переселенці отримували кошти у першій половині місяця.

Юрій Шпарага, заступник директора департаменту соціальної політики Харківської міської ради, підтвердив KHARKIV Today інформацію про затримки виплат. Він зазначив, що міська влада не може вплинути на ситуацію, але очікує, що до кінця місяця всі розрахунки будуть здійснені.

Міністерство реінтеграції також підтвердило факт численних звернень ВПО щодо затримки виплат у першому періоді червня. Вони перенаправляють питання щодо причин затримки до Міністерства соціальної політики.

За інформацією від Мінсоцполітики, всі належні виплати будуть здійснені до кінця поточного місяця. Міністерство реінтеграції рекомендує ВПО звертатися з питаннями щодо нарахування та отримання грошової допомоги на урядову гарячу лінію за номером 15-45 або на електронну адресу Мінсоцполітики: zvernennya@mlsp.gov.ua.

За офіційними даними, у Харкові станом на 1 травня 2024 року проживає 197,7 тис. переселенців. Але за оцінками міськради реальна їх кількість — мінімум пів мільйона.

Державна грошова допомога для ВПО призначається на 6 місяців і виплачується у розмірі:

  • 2000 гривень на місяць для дорослих,
  • 3000 гривень – на дітей і особам з інвалідністю.