У Харківській області на протитанковій міні підірвався автомобіль, що їхав по полю, яке щільно замінували росіяни. Рятувальна операція з вилучення тіла загиблого тривала три дні, повідомили у поліції.

34-річний чоловік зник безвісти після того, як виїхав з дому. Його співмешканка звернулася до поліції із заявою про зникнення. Правоохоронці використали дрон для пошуків і виявили в полі пошкоджену вибухом машину, яка відповідади опису автомобіля зниклого.

Вибухотехніки протягом трьох днів розміновували шлях до автівки: спочатку використовувались металодетектори та щупи, а потім була залучена безпілотна платформа для розмінування. Загалом було пройдено близько 500 метрів. Після створення безпечного проходу фахівці змогли дістати тіло загиблого для передачі родичам.

Під час робіт на цій ділянці спеціалісти виявили близько 100 протитанкових мін ТМ-62. Така міна може встановлюватися як на ґрунт, так і в ґрунт, в сніг, під воду вручну або засобами механізації.

Поліція наголошує на тому, що роботи з розмінування деокупованих територій все ще тривають, і закликає громадян ставитися з відповідальністю до власної безпеки. Правоохоронці просять не наближатися до територій, позначених відповідними маркувальними засобами.

Щоб уникнути підриву на мінах:

  • дотримуйтись офіційних попереджень: уважно слідкуйте за повідомленнями місцевої влади та рятувальних служб щодо замінованих територій;
  • не сходьте з перевірених шляхів: рухайтесь лише дорогами та стежками, які офіційно визнані безпечними;
  • звертайте увагу на попереджувальні знаки: не ігноруйте таблички, стрічки чи інші маркування, що вказують на небезпечні зони;
  • не чіпайте підозрілі предмети: якщо бачите незнайомий предмет, не торкайтесь його і не намагайтесь прибрати;
  • уникайте нерозвіданих територій: не заходьте на поля, в ліси чи закинуті будівлі в районах, де могли проходити бойові дії;
  • будьте обережні на узбіччях: міни часто встановлюють біля доріг;
  • не збирайте "сувеніри": залишки військової техніки чи боєприпасів можуть бути заміновані; Нещодавно міна була замаскована під іграшку, і житель Харківської області залишився без пальця;
  • поясніть дітям небезпеку мін та правила поведінки при виявленні підозрілих предметів;
  • при виявленні міни не наближайтесь до неї, позначте місце (якщо це безпечно) і негайно повідомте поліцію чи рятувальників.