СБУ затримала 41-річного блогера із Запоріжжя за поширення у соціальних мережах інформації про позиції ЗСУ та їх переміщення. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

Чоловік адміністрував власний телеграм-канал з новинами про перебіг бойових дій в Україні. За даними слідства, він публікував відомості про озброєння ЗСУ, які не були попередньо оприлюднені Генеральним штабом.

З початку 2023 року блогер неодноразово розміщував відеоматеріали про переміщення бойової техніки територією України, включаючи броньовані машини, гаубиці та бронетранспортери. Крім того, він оприлюднював інформацію про розташування самохідної артилерійської установки на Харківському напрямку та лінії оборонних укріплень на Запорізькому напрямку.

Хоча ця інформація подавалася під виглядом новин про посилення обороноздатності України, вона потенційно могла бути використана російськими військовими для планування ударів по позиціях ЗСУ та розробки нових наступальних операцій.

Слідство встановило, що блогер отримував дані від підписників свого телеграм-каналу через приватні повідомлення.

Співробітники СБУ затримали власника каналу в Запоріжжі. Йому оголошено про підозру у вчиненні злочинів за статтею 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення зброї та розташування ЗСУ). Чоловіку загрожує до 8 років позбавлення волі.

Наразі тривають слідчі дії для з'ясування мотивів блогера та виявлення можливих зв'язків зі спецслужбами РФ.