Подружжя з Харкова продало автівку та заснувало равликову ферму. Історію Юлії Герасименко та її чоловіка Миколи розповіли в KHARKIV Today.

До війни Юлія працювала в медичному університеті, її чоловік мав СТО. Проте навесні 2022 року станція техобслуговування згоріла через ракетний удар. Аби започаткувати новий бізнес, родина ризикнула усім, що залишилося – продала автівку, а потім отримала грант від програми "єРобота". Так з'явилася невелика равликова ферма GE_Ravlik у дворі їхнього приватного будинку.

Завдяки гранту "Власна справа", який Юлія та Микола отримали у 2024 році, родина Герасименко змогла придбати якісніше холодильне обладнання та збудувати теплицю.

Юлія розповіла, що перший сезон у 2023 році видався непростим – не всіх равликів вдалося зберегти, а частина не досягла потрібного розміру. Та поступово справа пішла, адже власники активно просували свій продукт, запрошуючи на екскурсії та дегустації.

Блекаути та інші виклики бізнес долає за допомогою генераторів. Переносити ферму до іншого місця родина не планує.

Власники ферми наголосили, що середземноморський малий равлик, якого вони розводять, відрізняється від дикого виноградного, якого часто можна зустріти в українських садах. За їх словами, дикий теж їстівний, але не такий смачний, адже він падальщик і харчується тим, що знайде. Свійський равлик їсть спеціальні суміші на основі борошна і різних рослини, тому їхнє м'ясо ніжніше.

Нині в кількох харківських закладах можна поласувати делікатесами з ферми – равликовою ікрою, маринованими равликами, паштетами та ескарго. У французькій кухні, щоб приготувати ескарго, равликів виймають зі своїх оболонок і готують з часниковим маслом (часник, вершкове масло і петрушка), курячим бульйоном або вином, а потім повертають назад у мушлі разом з маслом та соусом для подачі.

У рамках програми "єРобота" наразі харків'яни можуть отримати до 500 тисяч гривень на відкриття бізнесу або його підтримку. Грант не потребує повернення. Що потрібно для отримання гранту - в нашому матеріалі.

Фото: ge_ravlik/Instagram