Британський журнал The Economist пише, що отримав у своє розпорядження план російського наступу на Харківщині. Як повідомляється, агресор мав намір частково оточити Харків і завдавати артилерійських ударів по місту.

Згідно з розсекреченими даними, операція окупантів передбачала наступ у районі Печенізького водосховища на схід від обласного центру. Росіяни визначили два напрямки атаки по обох берегах водойми.

З західного напрямку протягом трьох діб ворог розраховував просунутися до села Борщова, щоб Харків опинився в зоні досяжності російської артилерії. Однак цим планам завадила 92 окрема штурмова бригада ЗСУ, яка відкинула загарбників на 10 км від запланованої цілі.

На східному Вовчанському напрямку росіяни мали намір дійти до селища Печеніги. Спочатку їм вдалося швидко просунутися вперед через відсутність там укріплень і мінних полів. Зараз окупанти стримуються біля села Бугруватка та в Вовчанську.

За даними The Economist, операцію окупантів первісно було заплановано на 15-16 травня, проте з невідомих причин її перенесли майже на тиждень. Видання оцінює угруповання російських військ, задіяних у наступі, у 48 тисяч осіб. Водночас військові аналітики вважають ці сили недостатніми для штурму самого Харкова.

Українські захисники наразі готуються до можливого нового удару ворога на схід від Вовчанська в напрямку Білого Колодязя.

РФ веде наступ на півночі Харківської області з 10 травня. Основні напрямки, де наступає ворог - Липці та ВОвчанськ. Нещодавно, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський назвав мету наступу РФ на півночі Харківської області. За його словами, ворог зосередив зусилля на напрямку Стрілеча - Липці та на захопленні Вовчанська, щоб потім вийти до Білого Колодязя і розгорнути наступ в тил українських військ. Він наголосив, що РФ не вдалось прорвати оборону ЗСУ. Але зона активних бойових дій розширена майже на 70 кілометрів. Також, він говорив, що росіяни розпочачи наступ значно раніше запланованого терміну, коли помітили перекидання українських військ.

Фото: Костянтин і Влада Ліберови