У Франції затримали харківських бандитів - лідера і членів угруповання "Залютинських". Про це повідомили в поліції.

В Україні до повномасштабного вторгнення банда "віджимала" бізнес і майно в жителів Харківської області. Погрозами та насильством злочинці змушували людей переписувати майно або частки в бізнесі на криміналітет. Злочинці створювали для фермерів або підприємців нестерпні умови ведення бізнесу, а потім самі ж пропонували ці проблеми вирішувати за окрему плату.

Членів угруповання неодноразово затримували правоохоронці. Приміром, в одному з епізодів зловмисники вимагали з фермера 700 000 доларів і переписати частину бізнесу. У 2021 році поліцейські затримали членів банди в центрі Харкова - зараз ця справа перебуває в суді. Інші учасники "Залютинських", щодо яких слідство триває, перебувають за межами України й оголошені в міжнародний розшук.

Після лютого 2022 року учасники угруповання переорієнтували свою діяльність за межі України. Правоохоронці з'ясували, що лідер злочинної організації перебуває на території Франції, де створив нову ланку угруповання. За оперативними даними, у Франції бандити "спеціалізувалися" на майнових і тяжких злочинах. 

Зокрема встановлено, що впродовж 2023-2024 років бандити незаконно заволоділи автомобілями, вчинили підпал транспортного засобу, здійснювали напади на громадян або викрадення майна. Серед потерпілих - громадяни Франції та України.

2-4 липня українські, французькі правоохоронці та Європол проводили операцію із затримання підозрюваних. Взяли лідера угруповання - 43-річного громадянина України та його 44-річного спільника. Вилучено зброю, наркотики, гроші, автомобілі, чорнові записи тощо. Раніше французькі поліцейські затримали ще одного члена угруповання одразу після викрадення авто. 

Затриманих взяли під варту.