Компанія Philip Morris готова розглянути можливість відновити виробництво тютюнових виробів у Харківській області, коли ситуація з безпекою в регіоні покращиться. Про це заявив менеджер зі зв'язків з урядовими установами ПрАТ "Філіп Морріс Україна" Михайло Самоляк під час зустрічі з мером Харкова Ігорем Тереховим. 

Така зустріч відбулася на інвестиційному форумі "Kharkiv: Restart", який відбувся 19 вересня в Києві.

Тютюнова фабрика "Філіп Морріс Україна" в Харківській області працювала з 2006 року. Останніми роками вона розташовувалася в Докучаєвському. Підприємство було найбільшим платником податків регіону.

У 2022 році по фабриці російські війська завдали ракетного удару, постраждала адміністративна будівля. Фабрика зупинилася. У компанії заявляли, що відновлювати роботу фабрики не будуть.

Philip Morris планує відкрити додаткову виробничу лінію у Львівській області, де запропонували роботу, зокрема, робітникам із Харківського регіону.

"Це не релокація харківської фабрики - всі лінії залишаються на місці, і щойно ситуація покращиться, керівництво "Філіп Морріс" готове розглянути відновлення діяльності в Харківському регіоні", - зазначив Михайло Самоляк.

Ігор Терехов зі свого боку заявив, що в Харкові роблять усе можливе, щоб поліпшити ситуацію з безпекою і щоб підприємства відновлювали роботу.

Мер зазначив, що тютюнова фабрика сплачувала податки не в міський, а в обласний бюджет, але на фабриці працювали харків'яни, тому відновлення виробництва важливе і для міста. Крім того, за оцінкою мера, робота в регіоні таких великих компаній як Philip Morris і McDonald's важлива для залучення інших інвесторів.